zaterdag 27 augustus 2016

Dag 1: van Rolde naar Zoutkamp

Het is zaterdag 27 augustus en we beginnen aan onze ronde door Nederland.
De afgelopen dagen was het flink warm in ons land en vandaag is niet veel anders.
Enig verschil met de afgelopen dagen is de wind, die zorgt in de loop van de dag voor een verkoelend briesje.
De eerste fietsdag doen we een beetje rustig aan. Niet al te vroeg vertrekken en de afstand houden we bij een nette 78 km.
Zoals gezegd gaan we deze dagen voornamelijk overnachten in trekkershutten en dat betekend dat er een slaapzak en kookgerei mee moet. De fietsen zien er dan ook uit als kleine pakezeltjes.




De route loopt door Rolde heen, dus we beginnen vandaag thuis.
Als we Rolde uitfietsen is de eerste plek waar we langs komen Balloo. We kijken even bij de schaapskooi, maar de kudde is op de heide en er is op zaterdagochtend niet veel beweging.




De route gaat langs het Ballooƫrveld richting Taarlo en Oudemolen. Hier worden we een weg in gestuurd die we nog nooit gefietst hebben. Wonen we hier al zo lang en pas nu zien we voor het eerste de molen van Oudemolen. Molen de Zwaluw.



Na Oudemolen buigt de route af richting Zeegse en Schipborg en Zuidlaren. Deels kennen we het hier. Zowel het Pieterpad als het Drenthepad lopen ook over deze weggetjes.
Na de golfbaan bij Glimmen kiest de route een heel mooi smal fietspad richting Haren. Zo dicht bij de stad en toch zo rustig.

Van Haren naar Groningen is eigenlijk de standaardroute die iedereen wandelt en fietst. Over de Hoornsedijk. We fietsen nog even langs het Paterswoldse meer en Frouwkje zet molen de Helper en de eerste hoogbouw van Groningen op de foto.

In Groningen is het een drukte van belang. Vandaag wordt het Gronings ontzet gevierd en er zijn allerlei activiteiten in de stad. langs het water fietsen we richting de museumbrug. Hier ligt een fraai zeilschip, de Tromp.




Bij de lage der Aa drinken we een kop koffie en bekijken de drakenboot race die men hier houdt.

Na de koffie fietsen we langs het Noorderplantsoen en verlaten de stad over een mooi fietspad langs het Reitdiep. Leuk fietsen en voor ons een compleet onbekend pad.
Bij de sluis van Dorkwerd is het tijd voor een boterham.



Na de lunch worden we op het bankje afgelost door een ouder echtpaar. Zij willen hier wachten op de marathon zwemmers die vanuit Zoutkamp naar de stad komen zwemmen. Nou, wij gaan richting Zoutkamp, dus die komen we waarschijnlijk wel tegen.
En inderdaad, even later zien we de zwemmers met hun volgboten.



Wij blijven het Reitdiep volgen en wisselen van oever bij de brug van Garnwerd.



Na Garnwerd wordt de route weer bekend. Een paar jaar geleden wandelden wij hier tijdens de Tocht om de Noord.
We komen langs de oude sluis van Aduarderzijl. Fietsen langs Ezinge, Saaksum en Oldehoven, en steken bij het gemaal Electra het Reitdiep nogmaals over.



Het is nu nog een klein stukje naar Zoutkamp waar de trekkershut al op ons staat te wachten.



We hebben hier een basis hut en dat betekend dat je 2 stapelbedden hebt, een klein keukentje en een tafel met stoelen. Basis dus, maar we maken er al een lekker rommeltje van met al onze tassen.





Morgen gaat de route naar Harlingen. Volgens de weerman wordt het een prima dag, maar wel met een stevige westerwind. Dat wordt stevig trappen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten