maandag 29 augustus 2016

Dag 2: van Zoutkamp naar Harlingen

Zondag 28 augustus wordt zeker niet de leukste fietsdag van deze vakantie. Een groot deel van de route langs de Friese kust kennen we al, want we wandelden ooit het Friese kustpad. Het deel dat we nu moeten fietsen vonden we toen al zo zo.
We gaan op pad terwijl het in de verte zachtjes onweert. Da's niet zo'n mooi begin. Ondanks prachtige rolwolken halen we Lauwersoog met maar een enkel spatje regen.



Als we aan de koffie zitten wordt het echter steeds donkerder en begint het stevig te regenen. We nemen nog een extra kop koffie en zitten de bui even uit.
Na de regen gaan we weer op stap. Er komt zo nog een front over, maar we hopen dat we Peasens-Moddergat bereiken voordat deze regen ons bereikt. Dat halen we net niet en we zijn dan ook al goed nat voor we kunnen schuilen in het dorp.
Vroeger was peasens-moddergat een vissersdorp en die huisjes staan er nog steeds.



De stortregens hebben we nu gehad en we kunnen vrolijk verder richting Harlingen.
De route stuurt ons nu de dijk op, het terrein van een grote hoeveelheid schapen. Die schapen poepen helaas niet alleen op het gras, maar ook op het weggetje. En ze poepen heel veel.
Moet ik het uittekenen wat stortbuien, een nat wegdek en poep betekenen voor onze fietsen en onze onderbenen?

Richting Holwerd wordt het langzaam beter. Wel begint de wind aan te trekken.
In Holwerd lunchen we op een bankje.

Na Holwerd gaan we een beetje landinwaarts. We fietsen langs Blija en komen in Hogebeintum langs de kerk die mooi boven op de terp ligt.
Na hogebeintum draaien we weer richting kust. Eerst fietsen we nog door Ferwerd waar ik een foto maak van het mooie Vrijhof.

De wind is ondertussen stevig toegenomen en we ploeteren nu tegen windkracht 5 met uitschieters naar 7 in. Da's ondanks de ondersteuning een stevige trap.
We gaan nu richting Oudebildtzijl waar we de Oudebildtdijk gaan volgen richting Harlingen.
Dat is niet het mooiste stuk Friesland, dus we pauzeren eerst maar in Oudebildtzijl.

Nou daar gaan we, we draaien de oudebildtdijk op.
Wat is er te zien? Links af en toe een boerderij in de diepte, voor de rest zover als het oog reikt, aardappelen (bildtstar natuurlijk). Rechts, plukjes kleine huisjes die op de dijk liggen. En voor de rest ook open land met aardappelen, wortelen en uien. En wij worstelen kilometer na kilometer tegen de wind in.

Maar gelukkig, aan alles komt een einde en uiteindelijk belanden we met vermoeide benen na 100 km fietsen in Harlingen.

De camping ligt een stukje buiten de plaats en hier wacht een mooie trekkershut op ons.

Morgen wordt er beter weer verwacht en steken we de Afsluitdijk over naar Noord-Holland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten