zondag 5 juni 2016

Van Frómista naar Sahagún

Afgelopen avond heeft het even stevig geregend en het stof allemaal uit de lucht gespoeld. Lekker fris begin in de ochtend. Gisteren kon ik niet afsluiten met een foto van Frómista, dus daar beginnen we nu maar mee. Op de foto de kerk van San Martin.Vandaag blijven we een groot deel van de dag op dezelfde route als de wandelaars. Wij op de weg, zij op een gravel pad er naast.
De Camino mag je lopend, fietsend en per paard afleggen. Vandaag zien we een aantal creatieve oplossingen om de bagage te vervoeren. Zo zien we de man die met een heup- en schouderband een eenwielig karretje achter zich aantrekt met daarop de bagage.
Een variant daarop met twee wielen komen we later nog tegen.
Ook een man die de bagage vervoert in een soort kinderwagen op drie wielen komen we onderweg tegen.
En dan de leukste, bagage vervoer per ezel. Twee Franse heren die een ezeltje de spullen laten dragen. De ezel loopt rustig los over het pad tussen de beide heren in.


Langs de route kom je regelmatig kunstwerken tegen die met de Camino te maken hebben. Vooral een beeld van een pelgrim is erg geliefd bij diverse gemeenten.

Bij Carrión de los condes is het tijd voor koffie. Ook hier staat op de plaza een kunstwerk  van een pelgrim. Bij de koffie ontmoeten we een man uit 's Heerenberg. Hij fietst de Camino nu voor de derde keer en heeft al diverse routes door Frankrijk genomen.
Carrión de los Condes is trouwens erg oud en wordt genoemd in allerlei historische boeken. Karel de Grote bijvoorbeeld, trok hier met zijn leger door toen hij bezig was om de route naar Santiago vrij te maken van de Moren.


Na de koffie verlaten we de wandelaars. Zij gaan over een gravel pad richting Calzadilla de la Cueza, wij kiezen de N120 die hier een hele rustige weg is geworden sinds er vlakbij een snelweg is aangelegd.
Frouwkje merkt na een tijdje op dat het wel Nederland lijkt en verdraaid dat is ook zo.
Het is hier zo plat als een pannenkoek en de begroeiing lijkt ook op thuis.
We zijn nu op de Tierra de Campos en die is voor een deel inderdaad erg vlak.
Bij Calzadilla de la Cueza ontmoeten we de wandelaars weer bij de albergue.

Na de lunch gaan we samen met de wandelaars verder over de N120. Zij lopen hier weer op een gravel pad, wij op de weg er naast. De dorpjes zijn klein, stil en zien er arm uit.
Mijn foto laat San Nicolás del Real Camino zien. Vroeger voorzien van kloosters, diverse kerken en hospitales nu een albergue en een kerk die dringend reparaties nodig heeft.

Sahagun komt nu snel in zicht. We logeren in een hostel aan de rand van het centrum.
De stad heeft nog veel restanten uit zijn rijke verleden. Op de foto's de oude stadspoort en de kerk San Tirso. De kerk heeft een aparte bouw als je deze vergelijkt met andere kerken. Hij werd gebouwd door monniken die voor de Moren gevlucht waren uit het zuidelijke Cordoba.Morgen gaat de route verder over de Tierra de Campos richting Leon. Ruim 60 km moeten we morgen afleggen dus dat valt wel mee.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten