donderdag 2 juni 2016

Van Logroño naar Santo Domingo.

Vandaag gaat de route naar Santo Domingo de la Calzada. Een route door de Rioja landstreek en dat merken we onderweg.
Logroño verlaten we over een drukke weg waarbij we maar weer de stoep als fietspad benutten. Voelt toch steeds niet helemaal goed, maar de Spanjaarden doen het ook, dus vooruit maar.
Omdat er eigenlijk alleen maar zeer drukke wegen rond Logroño liggen heeft de routemaker beslist dat we een paar kilometers de route delen met de wandelaars. Dat betekend weinig asfalt maar veel gravel. Het is trouwens al flink druk met wandelaars rond 9 uur.
De route voert ons langs een stuwmeer waar echt joekels van vissen rondzwemmen. Er zijn een aantal vissers actief en we begrijpen waarom.

Na een paar kilometer raken we de wandelaars weer kwijt en zoeven we over het asfalt richting Navarrete. Het gaat hier licht op en af. Niet te zwaar, maar toch komen we twee Polen op de fiets tegen die letterlijk baden in het zweet (waarschijnlijk een erg gezellige avond gehad).
Bij Navarrete voegen we ons weer bij de wandelaars. We drinken een kop koffie naast de La Asunction kerk. Volgens velen moet dit een fraaie kerk zijn, dus we kijken even binnen.
Wauw is het eerste woord wat mij te binnen schiet als ik het hoofdaltaar zie. Achter het altaar is een wand opgetrokken die bijna geheel bestaat uit bladgoud en waarin allerlei taferelen uit de bijbel zijn uitgebeeld. Zeker een meter of 40 hoog en een meter of 20 breed. Helaas is de kerk erg donker, dus een mooie foto zit er niet in.
 Na Navarrete is het klimmen geblazen. eerst een aantal kilometers van dat rottige vals plat (blijft lastig), daarna een kleine 2 km 10%.
In Najera moeten we een stuk over een gravel pad. Een spanjaard ziet onze camino schelp en begint een heel verhaal af te steken waarbij hij alle kanten op wijst. Hij denkt natuurlijk dat wij de wandelroute volgen en die loopt hier een beetje anders.
Ik probeer hem duidelijk te maken dat mijn Spaans op z'n zachts gezegd aardig roestig is, maar dat helpt niks. Hij blijft praten en wijzen, dus we bedanken hem uiteindelijk maar met een gracias (en wachten even tot hij uit het zicht verdwenen is), om dan onze weg te vervolgen.


De omgeving wijzigt ondertussen een beetje. er komen meer heuvels in het landschap en we moeten regelmatig klimmen. Wel over erg mooie wegen met een prachtig uitzicht over de wijnvelden.
Bij San Millan de la Cogolla komen we bij de Monasterio de Yuso. Een hele beroemd klooster dat op de werelderfgoedlijst staat. Boven de poort staat San Millan afgebeeld als de Matamoros (Moren doder).


Na San Millan krijgen we nog 2 hellingen van een procent of 7 voor de kiezen. Daarna is het afdalen richting Santo Domingo. We slapen vannacht in een hostel. Simpel, maar het voldoet.
Uiteraard gaan we even in de kathedraal kijken. De kerk heeft net zo'n achterwand als de kerk in Navarrete maar hier is er meer licht.
Aan de mevrouw rechts op de foto zie je hoe hoog het kunstwerk is.
Santo Domingo ligt hier begraven en op zijn tombe staat een beeld van hem.

links en rechts van hem staan een kip en haan. Hier zit een verhaal aan vast die ik in het kort probeer te vertellen.

Ooit werd een jongeman veroordeeld tot de strop omdat hij een beker gestolen zou hebben. Hij werd opgehangen maar ging niet dood. Zijn ouders zochten de rechter op en gaven aan dat dit moest komen omdat Santo Domingo ook overtuigd was van zijn onschuld. De rechter lachte en zei dat de jongeman net zo dood was als de kip op zijn bord. Hierop stond de kip op en fladderde weg.
Sinds die dag heeft de kathedraal van Santo Domingo een kippenhok.
Morgen gaat de reis richting Burgos. Het beloofd een warm dagje te worden want de temperatuur gaat langzaam richting 30 graden.

4 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hadden de polen ook een Bosch motor? want zo niet dan kan het zweten er ook aan liggen dat ze op spierkracht de colletjes moesten bedwingen. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai, de Polen hadden dan wel geen motor, maar het liep op dat moment vlak. En zeker één van die mannen zat zwaar af te zien.
   Trouwens vergis je niet. De Bosch motor helpt, maar we moeten nogsteeds stevig trappen om bergop te komen. Dat doet de motor niet voor je

   Verwijderen
 3. Jullie zien er dus wel uit alsof jullie Spaans spreken. Dan zijn jullie vast al lekker verkleurd, een lichte Spaanse zontint. Helemaal ingeburgert.

  BeantwoordenVerwijderen