zaterdag 4 juni 2016

van Santo Domingo naar Burgos

De dag begint eigenlijk de avond er voor. Frouwkje loopt de route eens langs en komt er achter dat we niet 69 km moeten fietsen zoals de reisorganisatie heeft verteld, maar meer als 100! De enige manier waarop we in de buurt van de 69 km kunnen komen is als we de N120 gaan volgen, en dat is een hele drukke weg met veel vrachtverkeer en geen ruimte voor fietsers. De route die Sweerman in zijn boek beschrijft (en die wij volgen) gaat over rustige wegen en is dus een stuk langer.
We besluiten om morgen maar te kijken hoe het loopt.


De hostel beviel trouwens prima. In de avond konden we lekker zitten in de woonkamer en het ontbijt was prima geregeld. Geen slechte keuze van Pelgrimroutes.
Na het verlaten van Santo Domingo gaan we over lange rechte wegen tussen de graanvelden door. Vals plat, dat dan weer wel, maar wel goed te fietsen. In de bermen veel klaprozen wat het geheel een mooi gezicht geeft.

De 30 km naar Belorado leggen we ondanks het vals plat in 1,5 uur af. Niet slecht!, tijd voor een kop koffie. Op het plein voor de kerk is men voorbereidingen aan het treffen voor een feest. Kraampjes worden gebouwd en er ligt een grote stapel stropakjes.We halen een stempel voor in ons paspoort en trekken de veiligheidshesjes aan. We moeten nu een paar kilometer langs de N120, dus opvallen kan geen kwaad.
Meneer Sweerman heeft in zijn boekje volledig gelijk als hij stelt dat de N120 onveilig en onprettig is. Vrachtauto's vliegen vlak langs je heen en dat voelt beslist niet prettig.
De keuze voor de extra kilometers is dan ook snel gemaakt.
De route levert ons nu wel een paar stevige klimmetjes op. Eerst moeten we een kleine 5 km met 5% omhoog. Daarna nog eens zo'n stuk met 4%. Ook een stukje met 14% zal op ons pad komen. Nou, vooruit dan maar.


We verlaten met de eerste klim al snel het dal. Het levert prachtige vergezichten op en we zien ook hoe de boeren creatief gebruik maken van het land. Elke stuk dat bebouwd kan worden, wordt gebruikt.Rond lunchtijd hebben we beide lange hellingen gehad en wordt het tijd voor een hapje. Weinig mogelijkheden in dit landbouwgebied dus we eten ons eigen brood op een bankje in de schaduw bij Cerraton de Juarros.


Na Cerraton wacht ons nog een stuk vals plat en een aardig stuk afdalen (altijd lekker). We komen dan uit bij Sant Juan de Ortega waar we de wandelaars weer ontmoeten.Na een lekkere koude cola springen we weer op de fiets en gaat het bergaf richting N120. Deze steken we over en via Arlenzon (en een hellinkje van 14%), gaan we vlot richting Burgos.
Nog even een klein stukje langs de N120 en we fietsen Burgos binnen via een park.
Het is er razend druk met families die aan het barbecueën zijn. Later horen we in het hotel dat Burgos vandaag een lokale feestdag heeft.
Via de Arco Santa Maria wandel je het plein voor de kathedraal op.

De kathedraal is echt een gebouw om U tegen te zeggen. Het is een groot complex die in de loop der tijd enorm uitgebeid is.

In de loop der eeuwen zijn er links en rechts van de kerk zeer fraaie kapellen gebouwd die werkelijk schitterend vormgegeven zijn.
Om een idee te geven heb ik hieronder twee detail foto's staan van de beeldende kunst in de kapellen.


We bleken uiteindelijk 96 km te hebben afgelegd. Da;s best wel een stevige afwijking van de verwachte 69 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten